Programok

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1. ADVENTI KONCERT - DRESCH MIHÁLY - LUKÁCS MIKLÓS DUÓ

1. ADVENTI KONCERT - DRESCH MIHÁLY - LUKÁCS MIKLÓS DUÓ

2020 november 29. 16:00

DRESCH MIHÁLY - LUKÁCS MIKLÓS DUÓ

🎼 “A muzsikálás nyitott és szabad, duó-formációban pedig főleg; egészen tág világokat teremthetünk meg. A stílus nem zárt, hanem azok a zenei anyagok lettek fontosak benne, amik számunkra sokat jelentenek és a régi tradíciókból fakadnak.” – vallják a művészek.

Dresch Mihály - szaxofon, fuhun, furulya
Lukács Miklós - cimbalom

🎷 A műsor nagy részét a két kivételes tehetségű muzsikus közös lemeze, a Labirintus anyaga fogja adni, melynek szövetét a cimbalom, Lukács Miklós hangszere illetve Dresch fúvós hangszerei - szaxofon, furulya, és új találmánya, a fából készített, szaxofonbillentyűkkel megszólaltatott, a furulyára emlékeztető hangszer, a fuhun - összhangja alakítja ki. A kamara zenéjükben feldolgozások és saját kompozíciók egyaránt hallhatók lesznek.

🎵 "A zene és az élet Dresch Mihálynál mindig szerves és intenzitású egységet alkotott, ezért is természetes számára, hogy a belülről feltóduló hangok alapvetően a szülőföldjéhez, a tágabb környezethez tapadnak, abból merítenek, és ahhoz adnak hozzá.
A honi dzsesszmuzsikusok derékhadával ellentétben sosem arra törekedett, hogy a főáramú amerikai zenét minél hűebben szólaltassa meg, hanem annak kifejezésformáit saját kultúrája - elsősorban népzenei - hagyományaival töltse meg. Nem a tengerentúlról importált fekete muzsikát próbálta meg jól-rosszul koppintani, hanem belülről építkezett.
Saját szavaival élve a benne égő "fölséges" tűzön, a feszítő belső energiákon akart úrrá lenni és azokat formába önteni. Egész életében arra törekedett, hogy érzékeltesse: az ember egyszerre szeretheti a legtisztább dzsesszmuzsikát és az eredeti népzenét. Egyszerre lehet korszerű és magyar." Jávorszky Béla Szilárd

Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében.

📷 Az előadást élőben közvetítjük a Budavári Önkormányzat Facebook oldalán.
... TöbbKevesebb

541 érdeklődő  ·  83 résztvevő
Online Léleksimogató

Online Léleksimogató

2020 december 2. 10:30 - 2020 december 2. 12:00+22020 december 9. 10:30 - 2020 december 9. 12:002020 december 16. 10:30 - 2020 december 16. 12:00

Online Léleksimogató - memoriter foglalkozást tart Rák Kati színművész minden héten szerdán délelőtt 10.30 órától Zoom Találkozó formájában.

Aki szeretne csatlakozni a programhoz, kérjük a jokaiannaszalon@budavar.hu e-mail címre írja meg jelentkezését, ezt követően küldjük a bejelentkezéshez szükséges linket minden héten és az információt az új jelentkezőknek a zoom letöltésének lehetőségeiről.

Az online foglalkozás célja, hogy megtartsa a Léleksimogató szellemi közösségét, ahol az idős emberek gondolkodásukat, memóriájukat, beszédkészségüket karbantarthatják, elkerülve a demencia által okozott leépülést és az elmagányosodást.
A foglalkozás díjtalan!
... TöbbKevesebb

13 érdeklődő
Beethoven+

Beethoven+

2020 december 13. 11:00 - 2020 december 13. 12:30

Online

december 13., vasárnap 11.00
BEETHOVEN+
Rohmann Ditta kamarazenei sorozata
Beethoven művei fortepianóra és csellóra

Rohmann Ditta - cselló
Nagy Péter - fortepiano

Kevesen ismerik azt a kincset, amely a Budavári Önkormányzat birtokában van: egy Beethoven-korabeli hangszer tökéletes mása, egy fortepiano. A délelőtti koncerteken meghallgathatjuk ezeket a csodálatos műveket és azt a különleges hangzást, amilyen az 1800-as években egy kamarazenei hangversenyen lehetett, hozzáillő környezetben.

A koncerten elhangzik Beethoven Op. 31. G-dúr fortepiano szonátája és az Op. 69. A-dúr szonáta fortepianóra és csellóra.

A sorozat az MMA támogatásával jött létre.

Az előadást élőben közvetítjük online, a megtekintéshez jegyvásárlás hamarosan itt: online-budavar.jegy.hu/#/event

Online közvetítés díja: 1000 Ft
... TöbbKevesebb

63 érdeklődő  ·  3 résztvevő
Még több program