Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

Könyvbemutató – László Gyula: Régészeti tanulmányok az avar társadalom történetéhez

Dátum:
június 13.
Időpont:
18:00

Regisztráció lezárva.

László Gyula: Régészeti tanulmányok az avar társadalom történetéhez című könyvének bemutatója a Püski Kiadó szervezésében.

A könyvet bemutatja: Szabados György a László Gyula Intézet vezetője és Püski István.

László Gyula még magyarul soha meg nem jelent könyve az avar társadalomról, felépítéséről régészeti leletek alapján. „Most, amikor olyan nagy jelentőségű munka elején állunk, mint a hazai avar-kori emlékanyag hiteles kiadása, tisztáznunk kell azokat a lehetőségeket és módszereket, amelyekkel ezt a páratlan régiséganyagot történeti forrássá tehetjük. Ha ezt nem tennénk, akkor pusztán a kutatás nyersanyagát, a közölt leletek eddigi sokezres számát gyarapítanók, új és újabb ezrekkel. Ám közleményeink csak akkor válnak történeti forrássá, ha a leletek pontos közlésén, mintakincsük és készítésmódjuk összefüggéseinek felderítésén túlmenően a régészeti anyagot az akkori társadalom vetületeként szemléljük, az összefüggéseit elsősorban az egykori élet és társadalom kérdéseinek irányában kutatjuk.”

 

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a jokaiannaszalon@budavar.hu e-mail címen lehet a program megjelölésével.