Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

Historia est – Történeti beszélgetések

Dátum:
február 24.
Időpont:
18:00

Regisztráció lezárva.

Mi van a vakolat alatt?

A Historia szó egyszerre jelenti a történetet és a történelmet. Mi ennek a kettősségnek birtokában indítjuk el beszélgető estjeinket, amiben Czető Bernát László író-dramaturg beszélget történészekkel, művelődéskutatókkal, régészekkel.

Beszélgetéseinkben a múltban kalandozunk nem feltétlen a tényfeltárás szándékával, hanem az érdekest, a különöst, a kevéssé ismertet keressük, ami történelmi tudásunkból kimaradt, mert sem a gimnáziumi történelemkönyvek, sem a megemlékezések beszédei, de még a történelmi monográfiák sem foglalkoznak velük.
Hogy alakult ki a Várnegyed mostani látványa? Mi van lábunk alatt, a földben? Mit ettek, hogyan szórakoztak elődeink, akik itt éltek a mostanra sokévszázados falak között? Hogyan is történt az a sok ostrom? Beszélgetéseink ezekre és ilyesféle kérdésekre adnak választ.

Czető Bernát László sok történelmi hangjáték sorozat, tévéfilm, tévéjáték írója, adaptálója, dramaturgja. Elkészítette az Erdély trilógia három kötetének hangjáték szövegkönyvét 27 részben, amit hallhattak a Kossuth rádióban. Láthatták a tévében a Czillei és a Hunyadiak c. tévéjátékot, középkori misztérium-játékokból készített színházi előadást, a Mesék a Túloldalról c. novelláskötetének több darabját a történelem ihlette, 1990-ben az ő dokumentumfilmjében láthatta először a nagyközönség a Sziklakórházat.

Első vendége Dr. Buzinkay Géza sajtó- és művelődéstörténész, professor emeritus, aki a Várnegyed régi szerelmese, ismerője. 1999 óta a nagyapja, Neÿ Ákos által alapított budai Várbarátok Köre elnöke, a Budavári emlékérem kitüntetettje. A beszélgetésben Dr. Buzinkay Géza a Várnegyed mostani látványának kialakulásáról, történetének izgalmas részleteiről mesél.
Historia est magistra vitae – hangzik a Ciceronak tulajdonított mondás. Ennek jegyében várjuk Önöket a Jókai Anna Szalonba.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a jokaiannaszalon@budavar.hu e-mail címen lehet a program megjelölésével.