Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

„Feleségek Felesége” – BETELT

Dátum:
2018. szeptember 4.
Időpont:
18:00

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság programja a 190 éve született és 150 éve elhunyt Szendrey Júlia emlékére.

A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják Tallián Mariann előadásában (Három rózsabimbó, Gondolatim, érzeményim, Élni vagy meghalni), melyre reflektálnak a férj, Petőfi Sándor Úti Napló részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs színművész tolmácsolásában ,úgy, mint Reszket a bokor, mert…, Szeptember végén, Minek nevezzelek? és az Itt van az ősz, itt van újra.

Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangoznak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István régizenész énekhangján, gitárkíséretében.

A produkció a kort megidéző látványvilágban, a zene és az irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét, mely párhuzamban van a kor szabadság vágyával. A modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.