Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

„A hangszerek királynője” | A lantművészet aranykora – Régi Zenei Estek/1

Dátum:
2018. március 23.
Időpont:
18:00

Regisztráció lezárva.

KÓNYA ISTVÁN barokklant estjén SILVIUS LEOPOLD WEISS, JOHANN SEBASTIAN BACH és JACQUES BITTNER művei szólalnak meg.

„Aki ismeri a lant egészen egyedi finomságát és bájosságát, az fájlalja csak igazán, hogy ezt a remek és egészen finom hangszert korunk új, zörgő zenéje, amely gyakorta oly kevés művészettel és fáradsággal oly nagy lármát csap, teljesen háttérbe szorította.” Johann Friedrich Reichardt, 1805.

A 15. század közepétől a 17. század végéig a lantot Európában az énekhang után a hangszerek között a legnagyobb elismerés övezte. ”Regina Omnium Instrumentorum musicorum”-nak, a „Hangszerek Királynőjének” nevezték sokáig. A kor legnépszerűbb és egyben legjelentősebb hangszere volt, ami nemcsak szólójátékra alkalmas, az ének kíséretére is a legideálisabb partnernek bizonyult és a reneszánsz korban a kamarazene, a házimuzsikálás fő hangszerévé vált, népszerűsége egészen a klasszika koráig tartott.

Kónya István lantművész a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa és Amerika számos országában koncertezik. 1993 óta rendszeresen tanít hazai régi zene kurzusokon.

Belépő: 2500 Ft, Diák és nyugdíjas: 2000 Ft. A programra való belépés regisztrációhoz kötött.